söndag 31 maj 2015

Jag skäms över mitt gymnasium...

Som barn och tonåring har man nu som då känt sig orättvist behandlad. Om jag förbiser mobbning och liknande, som jag nog drabbades av under min skoltid, så fanns det andra saker som också kändes väldigt orättvisa. 

Exempelvis har jag alltid velat få vara lucia. Då jag alltid tyckt om att sjunga och sång ligger nära i mitt släkte så har det alltid känts hoppfullt att någon gång under min skoltid få vara lucia. Men jag fick aldrig vara lucia. Det blev istället de som var blonda som blev valda till lucia, eller så valde lärarna ut en trevlig person, vare sig de ville sjunga, vara lucia eller inte. Såklart kan inte alla få vara lucia ett och samma år, men jag kände mig alltid orättvist behandlad varje år.

Nu läste jag för några dagar sedan en kolumn angående människor (hon själv) som aldrig fick ett stipendium i skolan: Annika Sylvin-Reuter: mitt stipendielösa liv - Svenska Yle ( <- länk) och fick igår indirekt uppleva samma sak fast lite annorlunda. Igår var det min lillebrorsas tur att få studenten och jag tycker att stipendieutdelningen i år i mitt gamla gymnasium var väldigt orättvis och jag blir arg och ledsen bara jag tänker på det. Anledningen är att min lillebror var en av de kring 5 stycken av 36 nya duktiga studenter som inte fick något stipendium.

Jag har alltid kämpat hårt och alltid varit glad när jag har fått ett stipendium vid varje gymnasieskolavslutning. Det har alltid känts som ett bevis på att de som kämpar också blir belönade, men eftersom jag själv vet hur mycket (eller lite) jag läste till studenten och jag också vet hur mycket min lillebror har kämpat under det här läsåret för att inte bara klara av studenten utan också få bättre slutbetyg än vad t.o.m. jag fick blev jag såååå arg att han inte fick ett enda stipendium. Detta då jag nog helt friskt fick ett stipendium för två år sedan när jag blev student och han aldrig fått något stipendium.

Som de sa innan utdelningen så är stipendierna ganska orättvist gjorda, när ett stipendium kräver att eleven/den studerande ska komma från den specifika byn, men nu talar vi om att endast 5 stycken av 36 blev utan stipendium och då fick vissa flera olika stipendier på samma gång. Hade man nu då inte kunnat ge åt allihopa då om vi talar om att endast 5 till skulle kunnat få, eller istället ge mycket färre ett stipendium för att inte de 5 som blev utan ska känna sig som jordens avskum? Här har alla 36 klarat av studenten, genomgått blod, svett och tårar och så får gymnasiet runt 5 stycken elever/studeranden att känna sig skit för det... Det känns så orättvist och fel så jag bara vill spy över det hela. Usch! 

Här har min lillebrorsa jobbat häcken av sig (mycket mer än jag alls gjorde till studenten), varit en snäll elev/studerande som gärna talat med lärarna och varit social och för honom (och säkert de andra som blev utan) var det inte någon stor summa som skulle vara betydande, utan bara att få sitt namn sagt och få ett liiitet, liitet stipendium. Hallå, han fick ju bättre studentbetyg än mig och jag har alltid varit den bättre av oss två. Andra som inte känner honom kan inte förstå hur mycket han har kämpat och vad är tacken från skolan? Att ge flera andra elever/studerande som varit stökiga i klassen, mobbat eller inte brytt sig ett dugg ett fint stipendium...

Det hör livets gång att känna motgångar och förluster och visst, livet går vidare, men det finns saker som man kan hindra och som ett gymnasium som särbehandlar några få elever/studeranden så skulle det enkelt gått att göra det på ett annat sätt. Det här inlägget är också ett rop på orättvisa för hela stipendiesystemet som finns i många skolor och jag tycker verkligen att man kan se över vad som ska anses vara rättvist eller inte.

Jag är i alla fall så oerhört stolt över min lillebrorsa och som storasyster tänker jag i ren protest skämmas över mitt gamla gymnasium en lång tid framöver. Usch!

onsdag 27 maj 2015

LCHF-recept: Vitkåls- och köttfärsgratäng med tomat!


Halloj! 

Den här veckan har det bara varit städning, städning, städning till lillebrorsans studentfest, men jag tycker det är kul att städa, speciellt då att plocka bort en massa krimskrams eller annat onödigt och rensa bort gamla saker. Allt som inte inbegriper vanlig dammsugning och golvtvättning + dammtorkning helt enkelt. 

Jag har också hela två dagar i rad gjort en vitkåls- och köttfärsgratäng med tomat här hemma för att den blev så god och de andra i hushållet verkade tycka det samma när de också gladeligen åt av den, så tänkte lägga upp mitt recept på det så att ni andra också kan pröva! Det här är alltså helt huxflux-eget recept, med "man tager vad man haver"-metoden, haha!

VITKÅLS- OCH KÖTTFÄRSGRATÄNG MED TOMAT (LCHF)

Ingredienser:
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g köttfärs
  • vitkål att riva, hyvla eller skära
  • Smör att steka i
  • Kryddor
  • 4 tomater
  • 2 ägg
  • 3-4 dl grädde (vanlig grädde, >35g fett, inte matlagningsgrädde..)
  • riven ost ovanpå
Det här behöver man:
  • 2 stekpannor + stekspadar
  • ugn
  • skärbräde + vass kniv
  • osthyvel (eller vass kniv)
  • gratängform
Såhär gör man (jag):

Lägg ugnen på 225 grader. Finhackar löken och vitlöksklyftorna. Man kan också pressa vitlöksklyftorna om man hellre vill det. Stek lökbitarna i mycket smör och tillsätt sedan köttfärsen tillsammans med dem. Krydda mycket med salt, peppar, allt vad ni hittar, haha. Jag tillsatte en köttfärsbuljong också, även om de inte är riktigt LCHF. 

Medan köttet steker så ska man riva/skära vitkålen tills den fyller skärbrädan eller en hel stekpanna (jag brukar riva/hyvla den med en osthyvel, men man kan också försöka skära tunna bitar med en vass kniv). Sedan steker man vitkålen i en annan stekpanna i ännu mera smör (vitkålen suger åt sig smör så det är bara att tillsätta mer hela tiden) och krydda de rivna bitarna om man vill (med typ vitpeppar och salt). Kom ihåg att vitkål "smalnar" när man steker den, så riv lite mer än vad du tror så att det inte blir för lite.

(Annars så räcker det säkert helt bra att köpa ett halvt vitkålshuvud åt gången - ett helt vitkålshuvud räcker gaanska så länge)

Medan allt steker och har sig tar man fram tomaterna och skär dem i 1/2 till 1 cm tunna skivor. Lägg hälften av skivorna längst under i formen så att de täcker bottnen. Varva sedan med vitkål - köttfärs - vitkål i formen och lägg sedan resten av tomatskivorna ovanpå.

Blanda äggstanning med grädden och äggen och häll i formen. Riv sedan osten och strö den ovanpå. Man kan ännu krydda med någon intressant krydda ovanpå osten om man har (jag hittade någon intressant orientalisk krydda som jag strödde ovanpå)

Sätt in i ugnen i 15 min. Ta ut efter 15 min, ät och njut!


Mums var det i alla fall! Börjar bli riktigt bra på de här gratängerna! ^_^

söndag 24 maj 2015

Begravningar och högtider...

Det har varit en fullsatt helg. Kom hem i fredags och har hoppat in som kantor under helgen. Spelade igår på två begravningar och idag på en gudstjänst och en begravning. Funderade först om det skulle bli för jobbigt att spela på begravningar när moffa gick bort så snabbt, men det har varit ganska skönt att få öva på begravningspsalmer och fått bearbeta min sorg på det sättet också.

Även om jag inte studerar till kantor känns det väldigt värdigt att få vikariera som kantor nu och då. Jag menar, ser man det ur erfarenhetsperspektiv så är jag med i livets början (dop) - vardagen (gudstjänster och samlingar) - lyckostunder (bröllop) och livets slut (begravningar) och allt smått där emellan också. Jag får vara social och träffa många fina människor och vara delaktig i deras glädje och sorg. Jag jobbar självständigt och det krävs att jag är fokuserad och noggrann, men jag har även en viss frihet med självvalda sånger och stycken som får plats då jag vikarierar. Ett värdefullt jobb med många nya erfarenheter är det i alla fall!

Idag är det även Pingstsöndagen och jag spelade en av mina favoritpsalmer: "Grip du mig helige ande". Jag spelade in den för skojs skull igår kväll när jag övade - så tänkte ni får höra om ni har lust och vågar. Jag tycker jag låter skum, men det är ju nog bara jag som inte är van att höra min egen röst. Bra att ändå få höra på sig själv ibland också ifall min mammas konstruktiva kritik inte alltid går hem, haha.



Hoppas ni har haft en givande helg som jag även haft!

torsdag 21 maj 2015

Här springer jag med mina håriga ben - Lycklig som en gädda!

Först vill jag bara tacka alla värmande och stöttande människor som deltagit i vår sorg, för att inte tala om alla fina kramar jag fått <3 Tack, tack, det är viktigt att känna att man inte är ensam i sin sorg under de första dagarna, utan kan bära bördan, men också minnena tillsammans. Tillsammans är vi starka... <3

Okej, nu till min rubrik...

Jag har just varit ut på en länk i kvällssolen. Det var helt underbart! Känslan är helt obeskrivlig när man tar på sig joggingkläderna, rusar ut ur lägenheten, joggar fram till hörnet av höghuset och möts av vår enorma livskraft till att liv... Solen! (Jag anser nästan att man skulle kunna börja skriva Solen med stora "S", så viktigt tycker jag den är, i alla fall för mig!)

Några joggingsteg framåt och så stannade jag upp och såg på mina ben.. hjälp, jag har inte rakat dem på länge, tänk om någon ser dem och... och... Nämen vänta här nu, nu får det väl räcka! Här har jag just varit med om en stor personlig sorg och tänker hindra mig från min joggingtur för att jag inte rakat benen... Nääädu, den går jag inte på.

Här möter jag människor som cyklar, människor som är ute med sina hundar och en massa människor som joggar längs ån, alla är vi individuella och skulle någon förfasas över mina håriga ben just idag så är det deras förlust. Varför skulle jag koncentrera mig på hur jag ser ut, eller hur andra ser ut för den delen, när jag det enda jag behöver tänka på är vart jag vill jogga, se ut över världen, naturen, njuta av solskenet och bli glad av solen, euforin, alla lyckohormoner jag producerar och det underbara fågelkvittret som får mig tänka på kärlek, liv och vackra regnskogar. Löpning och joggnings sägs också stärka hjärtat, så med ett lite svagare och mer brustet hjärta just nu känns det helt rätt att vara som morfar - positivt och glad för vad livet har att ge mig.

Så här fortsätter jag att springa med mina håriga ben och kan inte bry mig mindre - Lycklig som en gädda!


Nu är jag också en Martha!


När jag var liten tänkte jag Martha som en förening för äldre damer som bakade bullar och stickade sockor om dagarna, haha, men sista gången jag var med i Kulturkarnevalen i gymnasiet var jag med i ett labb ordnat av UngMartha, där vi skulle ena dagen göra nya maträtter av matrester och andra dagen pyssla och återbruka använt material. Jag tyckte det var jätteintressant och jag vann faktiskt första pris i maträtterstävlingen med min lilla plätt med kall kyckling, schalottenlök, gräslök och flingsalt; som pris fick jag en UngMartha-tygväska med lite smått och gott i, och den använder jag varje dag ännu.

Efter det här förändrades min syn på Marthaföreningen och jag började se att det de värnade om och jobbade för var precis vad jag också tyckte var viktigt. Så i två år har jag försökt vilja bli martha, men  eftersom jag "inte är så gammal ännu" har det varit lite svårt att hitta en bra plats för mig, men nu joinade jag Aurakretsen i Åbo som väl är för lite äldre 20-åringar till typ 40-åringar, men det kan hända det ska komma upp en ny, yngre Marthakrets snart, så i så fall hoppar jag till den!

Här är deras hemsida ifall någon blev nyfiken: Martha.fi

Så vad jobbar då marthorna för?

Marthorna värnar om en hållbar livsstil och kombinerar stora teman såsom ekologi, hushåll och ekonomi, med bakgrunden att hjälpa och värna om kvinnors vardag och livsstil. Deras motto är precis som mitt: Kunskap är makt! 

Just nu håller de t.ex. på med projektet Svinnkampen, som handlar om att uppmärksamma matsvinnet i Finland. De har även en massa gratis broschyrer, som jag säkert har hälften av redan här hemma, haha. Marthaföreningen är överlag min drömplats att få jobba för så jag hoppas att jag någon gång får den chansen, hihi.


Här är projektets logo, gå gärna in och se vad de pysslar med: Källa

Så nu är jag också en stolt Martha! Yee!

onsdag 20 maj 2015

Enkelt LCHF-recept: Fylld paprika och tomat - Mums!


Det börjar kännas bättre. Kommer säkert en ny känslostorm när jag kommer hem i helgen, men i väntan på det så skadar det ju inte att äta god mat!

Vi hade finbesök från Österbotten i helgen innan allt och med sig hade de några paprikor, tomater och annat smått och gott därifrån. Eftersom det blev så snabbt påkommet att vi ska fara hem för gott till sommaren till helgen så har det blivit lite bråttom med kyl och frystömning, så vad gör man då när man har två paprikor och en massa tomater?

Fyllda paprikor och tomater såklart!

Vi baserade receptet härifrån (Länk), men modifierade det ganska mycket eftersom jag vill ha det LCHF-vänligt och vi inte hade en massa av de ingredienserna som fanns där.

Så tänkte dela med mig av vad vi kom fram till, det blir ju ganska ungefärligt, men lite ditåt är det i alla fall.


FYLLD PAPRIKA OCH TOMAT (med köttfärs och ost):
(Det här receptet är ungefär för två personer - vi åt upp allt)

Ingredienser:
  • runt 300g köttfärs (vi hade 370g, blev lite för mycket)
  • två paprikor
  • fyra tomater
  • hushållsost
  • olivolja och smör
  • en gul lök
  • några vitlöksklyftor
  • tomatpuré
  • krossade tomater (använde det som vi gröpte ut ur tomaterna)
  • kryddor (såsom salt, peppar, basilika, persilja, chilipulver)
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en plåt och bakplåtspapper. Skär av hatten på tomaterna och paprikorna. Gröp ur innehållet ur dem, sätt innehållet från tomaterna till en skål med köttfärsen. Ät upp hatten av tomaterna, men spara hatten av paprikorna. Sätt paprikorna på plåten och smörj in dem med olivolja och krydda med salt och peppar. Sätt in paprikorna i ugnen i 25 min. Mot slutet av tiden kan man sätta in tomaterna några minuter med paprikorna och krydda dem innan lite om man vill.

Hacka lök; blanda med köttfärsen, pressad/hackad vitlök, tomatpuré och valbara kryddor (såsom de jag räknade upp här). Stek allt i mycket smör och lägg åt sidan. Riv osten och lägg åt sidan.

Ta ut paprikorna och tomaterna efter att paprikorna varit i ungen i 25 minuter. Fyll dem med köttfärs och strö riven ost ovanpå. Lägg in allt i ugnen tills osten har smält. Ta ut plåten när osten har smält.

Färdigt!

Man kan ju om man vill ersätta tomaterna med bara paprika och ha typ 400g köttfärs istället. Såg något recept där man hade i philadelphiaost också, det lät så mums så tror vi måste pröva det nästa gång!

Och här kommer lite bilder av processen och resultatet:







Ser ju bra ut eller hur?

Plötsligt blev det vääääldigt klottigt och ser inte alls estetiskt ut, men så blir det när man lagar mat ibland, hehe. Tomaterna vidgade också sig då vi hade dem i ugnen lite för länge, räcker säkert bara med några minuter. Skitsamma tyckte vi i alla fall och dränkte allt med köttfärs och ost. Myyycket ost!


Det färdiga resultat blev i alla fall över all förväntan. Kändes som en restaurangmåltid. Ser så lite ut, men var så otroligt mättande! Orkade knappt med hela paprikan när jag ätit upp de två finurliga tomaterna.




Superenkelt, supersnyggt och supergott! Perfekt också om man ska bjuda någon på middag!

(Varför jag inspireras av LCHF-livsstilen har jag skrivit i ett tidigare blogginlägg: LCHF - min nya livsstil)

måndag 18 maj 2015

Dagen efter...

Jag vaknar och allt känns som förut. Sedan väcks händelserna från igår fram igen och jag känner sig passiv, ledsen och nere. Jag kan inte tro att det som hänt har hänt och jag vägrar acceptera faktum ännu, det går bara inte, fast jag nog vet att det är sant. Ändå försöker jag hålla igång, läsa nyheterna, diska, lyssna på musik, göra allt det jag annars skulle göra en helt vanlig dag...

Jag känner mig väldigt kluven. Jag är en positiv och glad person och mitt sinne försöker hitta tillbaka till glädjen som finns inom mig, men så dyker tankar upp såsom: "Får man vara glad när man borde vara ledsen, när någonting som det här har hänt?" och så trycker jag på något sätt bort mina fina, vanliga tankar om livet. Jag vet inte egentligen varför det känns så; är det någon slags samhällelig norm att man måste vara ledsen si och så länge för att det annars är opassande eller är det någonting som jag bara hittat på i mitt eget huvud. Hur mycket jag än skulle vara glad för en liten stund krävs det bara ett litet minne och jag ligger gråtandes och snyftandes på soffan eller i sängen igen, så varför tillåter jag mig inte att ens försöka vara glad en liten stund? Jag försöker i alla fall leva i nuet genom att skriva av mig alla mina känslor. Att prata mycket igår hjälpte också, för när du har talat om hur du känner dig tillräckligt mycket så känner du dig mättad på något sätt, du känner att dina känslor fått komma fram och att de kan ta en paus för en stund...



Jag tog en liten cykeltur idag och det kändes skönt när vinden drog igenom hela kroppen, när jag susade fram mellan studentlägenheterna och det enda jag tänkte på var det jag såg framför mig och runtom mig. Jag blev glad när jag såg dagisbarnen leka ute på bakgården och även fåglarna med sina fina läten lyste upp min tillvaro för en stund. När jag kom hem ville jag ut bland folk igen, så jag tog bussen till centrum och sedan vidare till det stora loppiset vid Manhattan. Under bussresan började det regna och i den stunden kändes det ganska skönt att bara luta sig mot bussfönstret, se ut över gatorna som blir genomblöta och bara föras vidare i lugn takt.


Det kändes bra att vara ute bland folk en dag som denna. Hemma vill jag bara gråta, men jag behöver inte tänka på mig själv när jag inte är hemma.

När jag är ute kan jag se runt på alla människor som vandrar, 
tänka att alla har vi våra egna svårigheter vi kämpar med varje dag. 
Ändå så tar vi tag i oss och fortsätter leva, 
eftersom det är vad vi alla måste göra, 
fastän det känns tungt och svårt.
Även jag.


Du gav aldrig upp... Tack för allt morfar, vila i frid.


Det har varit tungt de senaste dagarna, veckorna, men speciellt idag. Vi visste nog alla att du skulle säga hejdå förr eller senare, men allt har gått så snabbt. Det känns som det var igår då du talade för allihopa på släktträffen förra året. Du var den som mindes allt, som alltid varit bra på att berätta och det har jag lyckligtvis fått ta del av.

Jag vill inte acceptera, jag kan inte. Jag vet vad man säger, hur nog tiden läker alla sår och livet går vidare, men det är så svårt.

Jag vill ändå försöka. Tänka på glada minnen, alla de minnen jag fått dela med dig. Och de är alla bra minnen. Jag minns än varje gång jag fyllde år hur du lyfte upp mig lika många gånger som jag fyllde, ända tills jag blev tonåring och jag blev för tung, haha. Alla somrar vid villan med dig och mormor, fisket, rökta abborrar. Jag minns hur du satt där vid matbordet och såg ut över vattnet, tog fram ditt häfte och skrev ner vädret, temperaturen, kanske hur många fiskar ni hade fått den dagen. Det senaste konkreta minnet jag har är i vintras när du visade hur jag byter däck på bilen, bilen som du köpte åt mig och lillebrorsan strax efter att du fått veta att allt inte stod rätt till, för ungefär 3 år sedan.


Minnena kommer alltid att finnas kvar, men din personlighet, ditt sätt att leva, det är så svårt att säga hejdå. Du har alltid haft en stark vilja, ända in i det sista. Envis har du också varit, men det som har utmärkt dig mest är hur du aldrig gav upp, hur du alltid var optimistisk och sagt att du nog klarar alla hinder som du tvingas möta.

Du gick bort alldeles för tidigt och det är tungt att veta att du aldrig kommer tillbaka. Men precis som du alltid har varit vill jag också vara stark, också vara optimistisk. Precis som du tänker jag aldrig ge upp. Men först tänker jag sörja, låta det ta sin tid.

Älskad och saknad är du, vila i frid kära morfar.. <3


Jag flyr alltid till musiken när jag har det svårt, eftersom musik kan föra fram så mycket som inte ord kan. Toshiro Masuda - Grief and Sorrow, var det stycke jag spelade när jag spelade på min första begravning som kantor, och det tröstar mig ikväll också som det tröstade de som miste sin kära den gången.

tisdag 5 maj 2015

"Tack för att du valde det miljövänliga tåget"

Det tyckte VR i alla fall när jag bokade min tågbiljett igår för att åka med tåget tillbaks till Åbo från Österbotten ikväll/natt.

Och nog känns det ganska bra att åka tåg. Jag gillar tåg. Har inte haft så många negativa upplevelser med tåg, så även om jag varit med om förseningar, tycker jag ändå att det är ett trevligt sätt att resa på.

Lite positivt/negativt enligt mig:

Positivt:
  • Miljövänligare alternativ till bil, buss och speciellt flyg (!)
  • Inte för dyrt (speciellt för studerande och om man reser själv)
  • Bekvämt!
    • utrymme att röra på sig
    • äta (om det finns en restaurangvagn)
    • gå på toaletten
    • inte själv behöva köra
    • kan sitta och läsa en bok, e-post, jobba på datorn
  • Se ut på den finländska naturen helt gratis, hehe
Negativt:
  • Förseningar kan förekomma
  • Jobbiga typer som man råkar hamna bredvid (händer ändå väldigt sällan för mig)
  • Ibland långa pauser mellan tågbytena - Ibland så korta att man måste springa mellan bytena
  • Tungt med mycket packning - Kan bara ta med lätt packning

Finns säkert mera, men det här är nu vad jag kommer på i första hand.

Tänkte också berätta lite om min tågupplevelse ikväll:

Jag åkte då tåg från Vasa till Åbo med byte i Seinäjoki och i Tammerfors, billigare att byta ofta. Direkt när jag satt mig på tåget från Vasa satte sig en troligen alkoholist på andra sidan av tåget, som försökte börja tala med mig. Jag är nu ingen brydd typ så jag sa att jag inte kunde så bra finska. Han öppnade en ölburk och försökte lite senare bjuda mig på brännvin. Jag sa tack men nej tack och sedan försökte han bjuda mig på fanta, haha. Som tur vad så steg han av redan i Laihela, så då slapp jag honom (yay).

Resten av tågresan med bytena gick finemang och eftersom det var kvällståget en måndagskväll så var det för det första inte ens så mycket folk på tågen och för det andra så fick jag sitta helt själv vid mina platser (yay igen). Jag var och åt lax vid restaurangvagnen mellan Seinäjoki och Tammerfors (tack mommo för matbidraget!) och satt sedan och lyssnade på klassisk musik och läste ekonomisk historia hela vägen till Åbo. Hur skönt som helst! Och att få se solen gå ner medan man åker tåg är också väldigt mysigt!




Mina korta tips till dig som ska åka tåg:
  • Packa lätt!
  • Ta med dig en bok att läsa
  • Ta med hörlurar så du kan lyssna på musik
  • Ta med lite att dricka och äta eftersom det är dyrt på tågen
  • (Glöm inte studekortet om du är studerande!)

Vill gärna höra vad ni andra har för erfarenheter av tåg (i Finland då främst). Kommentera gärna!