lördag 28 februari 2015

Varm kakao och Trynolf, min gullegris...


Har gjort en nät-tent idag under dagen och varit på floraövning då vi har övningshelg den här helgen. Då jag kom hem var jag sugen på någonting varmt så gjorde lite varm kakao . Har faktiskt aldrig gjort varm kakao LCHF-style förut, men inte var det någonting svårt det heller.

Varm kakao - LCHF Källa: (www.lchfgourmet.se/goda-drycker-lchf/varm-choklad-lchf/)

  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl grädde
  • 2 tsk kakao
Lägg allt i en kastull och koka upp, färdigt!

Jag vispade upp 1/2 dl grädde och rev också lite choklad ovanpå för att det ser ännu godare ut! Ååh, jättemumsigt!




Trynolf är min nya favoritlampa som jag köpte på loppis förra året. Fästmannen döpte honom och han är absolut min nya gullegris (nåh, okej, fästmannen är väl nog det också, hehe). Jag brukar till och med "pajja" (klappa?) honom när vi sitter och äter ibland, tror jag blivit lite knäpp, haha! Men han är bara såå sööt, absolut en av de bästa loppisfyndet någonsin!

onsdag 25 februari 2015

Jag som en The Sims 3 karaktär...


The Sims har jag spelat länge, länge. Ettan, tvåan och trean. Jag är inte riktigt övertygad om fyran, så den har jag inte prövat ännu. Det är roligt att göra sims-karaktärer och kanske ännu roligare att bygga intressanta hus. Man kan göra alla möjliga slags sims-karaktärer och såklart kan man ju försöka göra sig själv också! Det gjorde jag för någon månad sedan och det var jättekul. Jag tänkte i det här inlägget i alla fall berätta lite om mig själv, fast på ett lite ovanligare sätt...nämligen genom sims-egenskaper!

En sims-karaktär kan ha fem egenskaper, så det här är mina fem egenskaper:

Första egenskapen: Ivrig

Såhär står det om egenskapen "ivrig":

"Ivriga simmar blir upphetsade över...nästan allting. De får en extra dos av självtillfredsställelse när det händer något bra i deras liv"


Det här är så jag. Nästan allt är spännande och jag hoppar och har mig helt löjligt mycket då det händer någonting bra. Och när det står "nästan allting", ja, då menar jag i alla fall nästan allting. Lyckades jag skala en morot utan att någonting föll på golvet -> excited! Ska de komma gäster så blir jag alltid jätteivrig och överraskningar så går jag ihjäl på, haha. Det kanske också märks att jag använder ordet "jätte" väldigt ofta (inte så "akademiskt", jag vet), men jag kan inte hjälpa det. Är någon glad åt någonting, så är jag absolut jätteglad åt det.

Andra egenskapen: Miljömedveten

Såhär står det om egenskapen "miljömedveten":

"Miljömedvetna simmar föredrar energibesparande, återvinnande och bärkraftig livsstil"


Jag har blivit väldigt miljömedveten under bara det senaste två åren. Att vara miljömedveten finns alltid i mina tankar, även om jag, som nog märks, varken är vegetarian/vegan eller kör el-bil eller liknande. Men jag försöker alltid kalkylera hur mycket dyrare en eko-vara är än en oekologisk, och bara jag har en stadig inkomst så ska hela min matkorg bestå av ekologiska varor. Nu just så försöker jag åtminstone köpa ekologiska ägg och ekologiska grönsaker. Jag har t.o.m. fått sambon att börja köpa ekologisk mjölk, vilket jag är jättestolt över (både över mig och honom)! Återvinning tycker jag är jätteintressant och jag tycker om att sortera och kategorisera saker. Jag blir väldigt störd på om det finns en sak, såsom t.ex. ett söndrigt paraply, och jag inte vet hur jag ska sopsortera det. Jag läser också hela tiden artiklar och diskussioner som handlar om en hållbar livsstil!

Tredje egenskapen: Överkänslig

Såhär står det om egenskapen "överkänslig":

"Överkänsliga simmar råkar ut för större humörsvängningar än andra simmar, både när bra och dåliga saker händer dem. De gråter ständigt glädjetårar, vare sig de är på ett bröllop eller sitter i soffan och tittar på ett romantiskt program"


Ifall någon inte tror att jag är överkänslig så kan ni fråga fästmannen, så kan han inflika att det inte går en dag utan att jag överreagerar på någonting, både på gott och ont. Ser vi på en serie där någon huvudperson dör så gråter jag ihjäl mig. Tidigare när jag var yngre så började jag också gråta om jag fick underkänt i ett prov. Men de som känner mig vet också att jag kan skratta så jag börjar gråta, ingen skillnad om vi sitter hemma hos någon eller om vi äter lunch vid något kårkafé. Sorliga filmer gråter jag över, men jag kan ändå gå från :( till :D på en sekund ifall någon berättar något skämt eller liknande.

Fjärde egenskapen: Älskar naturen

Såhär står det om egenskapen "älskar naturen"

"De här simmarna älskar att vara utomhus och finner särskilda glädjeämnen i naturen som andra inte lägger märke till"


Åh, härliga moder jord, som jag älskar dig! Naturen är nog mitt lugn och det är ute i naturen som jag mår allra bäst. En ensam länk längs en skogsväg skapar harmoni inom mig, men också utflykter tillsammans med en god vän genom skogen eller camping eller liknande njuter jag också mycket av. Jag skulle gärna ha som hobby att bergsvandra, men det är lite svårt, speciellt i platta Österbotten, haha. En av orsakerna varför jag vet att jag inte skulle trivas att bo i en stad hela mitt liv är nog just p.g.a. avsaknaden av grön natur i städerna.

Femte egenskapen: Tankspridd

Såhär står det om egenskapen "tankspridd":

"Tankspridda simmar har för mycket i tankarna och glömmer ibland bort vad de håller på med, eller vart de är på väg"


Tankspridd är nog mitt mellannamn, men eftersom jag skriver upp allt möjligt i min kalender så klarar jag mig nog hyfsat bra för det. Det är mest här hemma som fästmannen skrattar åt min tankspriddhet. Jag står i rummet och funderar vad jag skulle göra, eller vad jag skulle hämta, eller varför jag gick in i det andra rummet. Det känns ibland precis som in the sims när någon tar bort en sims ruta på vad den ska göra och man står där och funderar vad som händer, haha!

Det här var väl nog mera ett komiskt inlägg men lite mer om mig fick ni veta i alla fall! Ha det bra!

söndag 22 februari 2015

Annorlunda örhängen och deltagande i en bloggtävling...


Dessa örhängen fick jag som gåva förra våren av mina kära floravänner/Florakören för att jag och en annan flora varit reseledare då vi var på NSSS till Tartu. Vi bodde på ett eko-vänligt hostel och där sålde de också trevliga små saker, såsom dessa örhängen. Jag tycker de är jättecoola och passar bra till min "bohem-stil" som jag har och försöker att ha så ofta jag kan. De är också väldigt annorlunda till vanliga klädbutiks-örhängen eller liknande och jag skulle gärna vilja ha mera liknande örhängen...

Nu har en finlandssvensk bloggare startat ett företag, "Pinions", som betyder små kugghjul, där hon gör örhängen av champagnekorkar och de ser helt sjuuukt häftiga ut, vill ha! Hon har lanserat en tävling som pågår tills ikväll, 23.59, och jag vill göra mina chanser att få ett par högsta möjliga! Hoppas, hoppas!

Här är en bild från hennes blogg som jag lånat. Ni kan gå och delta ännu i tävlingen på den här hemsidan: michaela.fi lansering av pinions tävling. Hennes nätbutiksida är här: www.pinions.fi

Källa: http://michaela.fi/2015/02/20/lansering-av-pinions-tavling/

lördag 21 februari 2015

En ordentligt mättande brunch - Varför är avokadon så bra?


Eftersom det är lördag och jag ska jobba hemma hela dagen med ett projektarbete, så vill jag äta en ordentlig brunch, en som mättar. Idag blev det halloumi och bacon med avokado - En perfekt kombination som ger matorgasmer i munnen, mums! Men det är inte bara gott, det är också otroligt mättande! Och med en mättande mage så är koncentrationen på topp.


Till brunchen drack jag också en kopp te med två teskedar ekologisk kokosolja i. Kokosolja är någonting som jag börjat använda först efter att jag började med LCHF, och genom att lägga i lite kokosolja i mittte eller i kaffet på morgonen, så stärker jag också mättnadskänslan och jag håller mig mätt mycket längre. Jag skulle bra kunna skriva om allt positivt med kokosolja, men det tror jag att jag sparar till ett annat inlägg. Idag ska jag skriva lite om min nya favoritfrukt: avokadon.



Avokado - Den bästa frukten ever!

Frukter idag är mycket sötare än de var förut. Längtan efter sötma gjorde att man i ett tidigt skede började förädla dem så de fick mera sötma. Och därför så är den "naturliga söthalten" i dagens frukter väldigt mycket högre än vad den varit tidigare. Men det finns undantag, såsom den kära avokadon.

Avokadon är speciell, på det sättet att den knappt innehåller något socker alls. Istället innehåller den höga halter av fett och är alltså "laddad med flera hungerdämpande och hälsogivande växtfibrer". Det har också visats i studier att avokadon har "starka hämmande effekter på cancerceller utan att skada friska celler".


Men det tar inte slut där. Avokadon innehåller också en massa nyttiga mineraler, vitaminer och antioxidanter. Här är från matkalkyl.se:s sida om avokado där man kan se näringsinnehållet för en avokado.

Källa alltså: matkalkyl.se/se-avokado



Här kan man t.ex. se att bara en avokado ger över häften av det rekommenderade intaget av folat, en vitamin som är livsviktig "för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar". Brist kan leda till blodbrist (anemi). Folat är också viktigt att få i sig medan man väntar barn för det ska ske en normal utveckling.

Källa: slv.se


Alltså, köp avokado, ät det som det är, lägg det i sallader, på smörgåsar/fröknäcken, eller varför inte i smoothies och goda chokladmoussear, såsom den jag brukar göra och skrev om här: Ny header, copyrightfunderingar och chokladmousse

tisdag 17 februari 2015

LCHF Fastlagsbullar - Ibland lyckas man - Ibland inte...


Fastlagstisdagen är här! Och "fastlagsbulle" heter det på finlandssvenska, inget annat (måste bara få det sagt).

Min pappa skickade ett recept på facebook en tid sedan på LCHF-fastlagsbullar, men sedan när vi varit och veckohandlat igår märkte jag att jag glömt en massa saker + att vissa ingredienser inte ens ännu verkar finnas här i Finland, i alla fall vad jag vet. Så fick leta efter ett enklare recept. Dessa gjorde jag igår:

LCHF-fastlagsbulle (recept finns här - med lite modifiering: alltomlchf.se/semlor)
  • 3 stora ägg
  • 50 gram smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma (hade jag bara för att jag råkat köpa dubbel sats då jag gjorde bulla senast)
  • 2 tsk bakpulver
  • Sötningsmedel: 2 msk karppisokeri
Vispa äggen och blanda sedan i grädde och smält smör. Blanda alla torra ingredienser (mandelmjöl, fiberhusk, kardemumma, sötningsmedel) i en skål. Rör allt i äggblandningen. Låt svälla/stå i minst 10 minuter.

Lägg ugnen på 175 grader. Klicka ut i 6 stora muffinsformar, använd en blöt sked för att forma den kladdiga smeten om du vill.  Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

LCHF-mandelmassa (enklast möjliga -från samma sida)
  • 100 g/ 1 dl mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • sötningsmedel: 1 msk karppisokeri
  • 2 msk grädde
Blanda allt. Sätt mer grädde om den blir för torr. Klart!

Skär av toppen på fatlagsbullen och gröp ut en grop i den nedre delen där mandelmassan ska läggas. Lägg mandelmassa i alla bullar, vispa grädde och sätt stora klickar med grädde ovanpå mandelmassan. Locket på. Strö "sukrinflorsocker" på om du har. Jag har inte hittat det här i Finland, men det kan hända att jag sökt för dåligt också. Klart!

Det här lät ju bra, bara att börja på!


Ibland lyckas man!


Ibland inte... (så otroligt störande)


Ibland lyckas man igen...


Ibland inte...

Allt hade gått bra, men medan bullarna var i ugnen så började jag kolla på videor hur man gör foto-collage och liknande och glömde helt bort tiden, så efter kanske 35 minuter så märkte jag det och tog ut dem ur ugnen. Då såg de ut sådär.


Men jag tänkte: "nåh, jag kan ju smaka i alla fall". Och så gjorde jag, och det smakade mums! Inget fel alls! Så misströsta inte ifall ni har dem för länge i ungen, de smakar perfekt ändå! Så jag fortsatte, gjorde mandelmassan, vispade grädden och locket på tillbaks. Mandelmassan smakade säkert inte som den mandelmassa jag ätit (eller rättare sagt, försökt äta) i tidigare fastlagsbullar, men det gjorde mig inget, eftersom jag hatat mandelmassa. Men jag vill lära mig tycka om allt, så då är det bra att börja med en mildare mandelmassa.


Sex färdiga LCHF-fastlagsbullor. Den sjunde försvann i "smakprovningen". De mörkaste fastlagsbullarna jag någonsin sett, men också de nyttigaste bullarna jag ätit (och goda enligt mig). Jag strödde på ett ytterst tunt lager med riktigt florsocker, eftersom det nog ser finare ut då, och så kräsen är jag inte.


Den ser inte mycket ut för världen, men den svek mig inte. Skulle du våga äta den?


Testpanelen:

Jag: Mums!
Fästmannen: Gick att äta.

Haha!

Fyra kategorier, fem saker om mig...

Det har cirkulerat en "fem-saker" lista runt flera finlandssvenska bloggare de senaste dagarna och jag vill också vara med. Jag lever själv med den livsstilen att det än så länge inte finns tillräckligt med positivt tänkande och jag vill vara med och förändra det! Naiv vill jag inte vara, t.ex. kommer ni aldrig höra från mig att "äh, klimatuppvärmningen är strunt, det löser sig nog så småningom", men det vardagliga positiva tänkandet borde absolut lyftas upp mera och jag vill göra allt jag kan för att hjälpa till. Bara genom att le under dagen får mig att bli gladare. Jag kan se ut från fönstret ett mulet , grått och trist väder, men om jag ler så biter den där "negativiteten" inte mig lika lätt och jag kan fortsätta min dag utan att den "blivit förstörd av vädret" eller liknande.

Jag tycker alla (även de som inte bloggar) ska göra en sådan här lista och våga tycka bra saker om sig själv! Här kommer min lilla "fem-saker" lista:


Fem saker jag är bra på:

Att skratta.
Att få andra att må bra.
Att tänka och fundera.
Att jobba under stress (på gott och ont).
Att improvisera och reagera vid plötsliga händelser.

Fem saker jag gillar med min kropp:

Min figur.
Mina fötter.
Min händer.
Min icke platta rumpa. x)
Att den reagerar. Äter jag bra mår kroppen bra och visar det, 
äter jag dåligt berättar också kroppen det, 
både på utsidan och insidan.

Fem saker jag är stolt över:

Att ha övervunnit min depression i gymnasiet.
Att jag har lärt mig att inte behöva vara perfekt.
Att jag har börjat älskar och tycka om mig själv för den jag är.
Att jag aldrig i min tonårstid var någon annan än mig själv.
Allt jag hunnit och lyckats med hittills i mitt liv!

Fem saker jag är tacksam över:

Att jag haft de föräldrar och släktingar jag har som gjort mig till den jag är idag.
Att ha träffat en så underbar själsfrände.
Alla de möjligheter jag har fått ta del av hittills.
Allt det stöd jag fått av olika personer i min närhet.
Att jag fått bo och växa upp i "världens bästa land"!

Det här citatet av John Lennon tycker jag passar bra in på vad jag vill få ut av mitt liv:


fredag 13 februari 2015

Hemmagjord hallonglass LCHF-style...


Ibland är det en sån dag, den där dagen, då glass är vad som känns rätt. Men jag är inget stort fan av "köpisglass" mera, då de innehåller en massa skumt som jag helst undviker + att det ju inte är LCHF.

Har ni någon gång riktigt tittat vad ett "glasspaket" innehåller? Vi har här hemma ett glasspaket, Ingmans gammaldags gräddglass - vanilj. Ska vi se vad det innehåller?

Ingredienser: skummjölk, grädde (27%), socker, mjölkprotein, stärkelsesirap, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarnkärnmjöl, karragen), aromer. Kan innehålla spår av nötter och jordnötter.

Är det det här som jag vill ha i min glass? Var är ens vanilj-delen? Hur kan det få heta "vaniljglass" och inte ens ha någonting som helst med ordet "vanilj" i ingrediens-förteckningen? Hur mycket av det här känns som ordentliga ingredienser? Ifall jag skulle ta bort "kända" ord i ingrediens-listan skulle det bli:

skumm, skummpulver (mono- och diglycerider) , emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel (kärnmjöl)

Låter ju lockande. Inte för mig i alla fall...

...Därför så kollar man lite runt och hittar recept till "LCHF-hallonglass". Så det har jag gjort ikväll!

Receptet tog jag härifrån (lchfgourmet.se), men gjorde väl om receptet lite till vad jag hade.

Hemmagjord hallonglass LCHF-style:
  • 2 dl vispgrädde
  • en burk creme fraiche 34% (200g (2 dl?))
  • 2 äggulor
  • en frysburk med frusna hallon
  • Lite vaniljpulver och lakritspulver om man vill (inte nödvändigt)
Vispa grädden och äggulorna fluffigt, tillsätt ev. vaniljpulver och lakritspulver. Vispa sedan creme fraiche fluffigt i en annan skål. Hacka de frusna hallonen (de ska inte tina) och häll allt i en och samma skål. Vispa ihop till en rosa smet. Ät som det är, ungefär som en hallonkvarg, eller sätt i ask/burk och lägg in i frysen. Ta alltid fram en liten tid före användningen för att göra det lättare att ta åt sig av glassen.



Tydligen har fästmannen sparat en Aino-burk eller så har vi fått någonting i den hemifrån Österbotten, men nu kom den till användning. Som ni ser så blir det mycket glass, räcker åt flera portioner.


Orkade inte vänta så jag tog en portion nästan direkt. Och för att lyxa till det (för att jag kan och vill) så rev jag lite 70% choklad över portionen också. Oj, vad gott det var! Och utan konstiga ämnen. Och det finns massa kvar tills imorgon, yee!

onsdag 11 februari 2015

Vårkänslor, depressioner och andra årstider...


Både igår och idag har det varit helt underbart väder här i Åbo. Jag tycker den bästa kombon under vintern är när det är både snö/is på marken men solen lyser och "himlen är oskyldigt blå". Även om jag tyckt det har varit en ganska "svag" vinter i år, så fick jag igår för första gången riktigt vårkänslor. Jag kände mig nöjd med den vinter som varit och ifall våren skulle komma nu så är den varmt välkommen.



Jag hade extra tid under tisdagen mellan föreläsningarna så jag traskade omkring runt studentkvarteret medan solen sken som den aldrig skinit förr. Det är just en sådan här dag, då solen vill visa att den ännu existerar efter en lång och mörk vinter, som jag brukar tänka: Yes, jag klarade den här vintern också.

För några vintrar sedan var jag djupt deprimerad. Det var väl både av personlig stress i skolan, men den mörka årstiden gjorde det inte lättare. Jag är nog säkert inte ensam att drabbas av en vinterdepression, men varje vinter sedan dess är jag tacksam att jag klarat mig och jag är glad för alla andra som överlevt sina vinterdepressioner. Depressioner är inget man vill leka med och vi kan alla ge varandra en klapp på axeln som klarat oss ur en depression.

Och för dig som kanske just nu känner dig deprimerad, kom ihåg: Det kommer att lösa sig, livet är den största gåvan vi någonsin fått, ta vara på den. Känner du dig ensam, så våga söka hjälp. Jag gick till en psykolog och det var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Men jag lyssnar gärna ifall du känner att du vill tala med någon.




Det är annars intressant det här med årstider. Jag tycker att många som jag hör tala om årstider alltid nämner det negativa med en årstid. "Våren är här men det är ju bara snö och slask". "Åååh, tänk på alla krankar (myggor) som kommer på sommaren...för att inte tala om bromsarna". "Usch, hösten är så jobbig då det blir så mörkt och det regnar ju non stop". "Varför kan inte vintern bestämma sig, antingen är det -30 grader eller så + 5 grader..aargh!".

Känner du igen dig? Jag kan nog också tänka så ibland, men jag försöker aktivt att tänka på det positiva med varje årstid. Just nu gläds jag åt solen som kommit tillbaka och dagarna som blir ljusare.  När det är sommar så försöker jag ta vara på de vackra solnedgångarna och på den gröna naturen, för att inte tala om att få dyka ner i vattnet och försvinna för en stund. Hösten som kommer med sina mysiga mörka kvällar då man får börja tända ljus och alla färger. Vinter med den där härliga, lite isiga känslan när man är ute i naturen en kall vinterdag. Min favorit årstid är nog hösten, eftersom jag älskar alla färger som löven har och jag njuter speciellt av att få tända ljus under kvällarna efter att ha haft en ljus sommar. Men alla årstider har sina bra och dåliga stunder, så varför tänka på de dåliga då man kan tänka på de bra? Jag mår själv mycket bättre av att längta tills blomknopparna slår ut än att tänka på regn och slask. Våga tänka positivt, det är mitt tips!



Jag började tänka på Ted Gärdestad när jag skrev "Himlen är oskyldigt blå", så jag tänker avsluta mitt inlägg med en av hans (enligt mig) vackraste låtar:


 "Utanför fönstret slår våren ut
Marken blir grön igen
Allt som var dött, väcks till liv
Det kan också vi

Det är för oss solen går opp
Lyser som guld, för kärlekens skull
Solen går opp, så oskuldsfull
Lyser på oss, för kärlekens skull"

tisdag 10 februari 2015

Mitt första egna kvartett-arr och ett trevligt återseende...




Jag har kämpat med det nu den senaste veckan, av helt fri vilja. Idag tog jag slutspurten och gjorde det färdigt. Mitt första kvartett-arr.

Jag hörde låten "All about that bass" för inte så länge sedan, och då hörde jag en cover som jag föll för direkt. Originalet föll inte mig i smaken lika mycket som den där covern gjorde och jag lovade mig själv, att om jag ska skriva ett arr till en kvartettsång så ska jag absolut pröva göra ett arr till "All about that bass".

Men inte nu, jag har för mycket på gång är ju nog vad jag borde tänka. Men då jag blir tillfrågad att delta i en kvartettävling som går av stapeln denna lördag så blir det lite "nu eller aldrig". Så då valde jag att ändå vara med och vilja skriva ett arr, fast jag har hundratusen andra saker som jag också måste göra.  Men än så länge har jag inte missat en enda absolut deadline, så då tycker i alla fall min hjärna att jag ska passa på.

Jag har ju ingen aning om hur det kommer att låta, eftersom vi inte hunnit öva det jag skrivit ännu, men det är ju nog en speciell känsla att sjunga någonting man själv skrivit ett arr till. Lite egen touch men också mycket inspiration från andra youtube-covers. Jag har  ändrat ett flertal ord från originalet också eftersom språket är ganska grovt i det, hehe. Det blev hela fem och en halv sida! Inte dåligt för ett första arr måste jag ju nog säga.

Här är alltså covern som jag själv fastnade för. Den är en mer jazzig version av originalet.


En annan härlig sak som hänt idag:

Jag har fått tillbaka min ring!

Och nu faller den inte av mig mera, tjohoo! De verkar också ha putsat och slipat den lite, för den blänker som bara den. Nu känner jag mig hel igen!


fredag 6 februari 2015

Nya glasögon! Vad tycks?


Det börjar vara mer än två år sedan jag skaffade mina första glasögon och idag var det dags för ett par nya. Men innan måste jag skriva lite om Specsavers här i Åbo, eftersom jag blivit så positivt överraskad. 

Jag skaffade mina förra/första glasögon vid Specsavers i Vasa och har gruvat mig för att gå till Specsavers i Åbo, eftersom mitt intryck hittills av Åbo är att man knappt kan tala svenska utanför campus. Jag bokade en tid till Specsavers i Vasa, men tyckte att jag måste skärpa mig och i alla fall pröva ringa till Specsavers i Åbo istället, då det är tusen gånger lättare för mig att ta mig dit än till Vasa. Jag ringde och en som talade svenska sa att det går hur bra aom helst att komma redan nästa dag på en synundersökning, så då gjorde jag det i stället.

Då jag kom dit nästa dag talade 3 av de minst 5 personerna där svenska! Jag var helt förbluffad, och jätteglad. Idag när jag kom dit igen så var det ännu häftigare. En som talade finska sa att jag kan tala svenska med henne ifall jag ändå förstår ungefär vad hon säger på finska. Det var precis som det jag skrev i ett tidigare inlägg om att Finland skulle vara så perfekt ifall jag som talar svenska gör det, medan den andra personen talar finska som hen kan och vi förstår varandra! Det kändes så häftigt!

Jag är jättenöjd med mina nya glasögon! Dessa känns ännu mer "mig" än de förra! ^_^

Och här kommer lite egopicks som är obligatoriska att ta när man skaffar nya glasögon, hihi!

(Egentligen var orsaken att jag låste ut mig ur lägenheten och hade extra tid utanför lägenheten medan jag väntade på att fästmannen skulle komma hem från sina föreläsningar, hehe)